הדיון סביב הקמת רזרבת ביטקוין לאומית בארצות הברית אינו חדש. בחודשים האחרונים, וביתר שאת מאז החתימה על צו נשיאותי בנושא, מסתמן שינוי בתפיסת הממשל כלפי ביטקוין כנכס אסטרטגי.
אך כעת, לראשונה, נשמעת הצעה פומבית ופרטנית מהבית הלבן לגבי אחת הדרכים לממן את הרכש – מבלי לדרוש הקצאות תקציביות מהקונגרס.
בועז היינס, מנהל מועצת היועצים לנשיא לענייני נכסים דיגיטליים, העלה בריאיון לפודקאסט של איש ההון סיכון אנתוני פומפליאנו, אפשרות להשתמש בהכנסות ממדיניות המכסים של ממשל טראמפ לצורך רכישת ביטקוין. "אנחנו בודקים מגוון דרכים יצירתיות – בין אם ממכסים ובין אם מכל מקור אחר – כל עוד הן אינן דורשות הרחבת התקציב הפדרלי", אמר היינס.
עם זאת, חשוב לציין: לא מדובר בתוכנית מאושרת או במהלך ממשי שנמצא בהוצאה לפועל, אלא בהצעה רעיונית שמוצגת במסגרת תהליך גיבוש מדיניות ממשלתית. המכסים עצמם – כמו גם שאלת ייעודם העתידי – עדיין בדיון פנימי בתוך הממשל.
רעיון חדש מתווסף למאמץ הפדרלי: מימון רכש ביטקוין ללא תקצוב מהקונגרס
מאז הצו שבו טראמפ הורה על הקמת רזרבת ביטקוין אסטרטגית, פועלים בכירים בממשל למפות את כל אחזקות הקריפטו שבידי הסוכנויות הפדרליות.
לפי נתוני Arkham Intelligence – פלטפורמת מודיעין בלוקצ'יין שמנטרת פעילות כתובות ומזהה בעלי נכסים דיגיטליים – ממשלת ארצות הברית מחזיקה כיום בכ-198,012 ביטקוין, שמוערכים בשווי של מעל 15 מיליארד דולר. מרבית המטבעות הגיעו לידי המדינה כתוצאה מהחרמות פליליות – ביניהן תפיסות משמעותיות מפרשת Silk Road, פרצת Bitfinex ופרשת ג'יימס ז'ונג. עם זאת, הרחבת הרזרבה הזו בדרך יזומה ומתמשכת – במיוחד ללא תקצוב קונגרסיאלי ישיר – נותרת אתגר לוגיסטי ופוליטי מורכב.
כאן בדיוק נכנסת ההצעה של היינס: להיעזר בכספים ממדיניות המכסים, שהוחרפה לאחרונה כחלק מאסטרטגיית "אמריקה תחילה" של טראמפ, לשם כך. לפי גישה זו, הרווחים שנצברים ממיסוי הסחר ינותבו לרכישת ביטקוין – כך שהממשל לא יזדקק לאישור תקציבי חדש.
עם זאת, גם כאן מדובר בשלב רעיוני בלבד. כמו שהודה היינס עצמו, "כל האפשרויות עדיין על השולחן", ודרוש תהליך ממשלתי סדור שיבחן את ההיתכנות של מהלך כזה, הן משפטית והן כלכלית.
כך מתהווה אסטרטגיית הביטקוין האמריקאית
לא מדובר רק ברכישות. כבר לאחר הצו הנשיאותי פורסם ברשומות הפדרליות מסמך המחייב את כלל הסוכנויות הפדרליות לדווח על אחזקותיהן בביטקוין ובנכסים דיגיטליים. המועד האחרון להגשת הדיווחים חל בשבוע שעבר. לדברי היינס, הדו"חות ייאספו, ויוגשו מסקנות סדורות בתוך 180 יום – אז יוצג מתווה אסטרטגי מלא להמשך הדרך.
בינתיים, נמשכת עבודת המטה של צוותים בין-משרדיים בראשות מזכיר האוצר ג'ון ביסון ומזכיר המסחר הווארד לוטניק. לשניים אלו תפקיד מרכזי בגיבוש המלצות על רכש ביטקוין, רפורמות במיסוי דיגיטלי, ואפילו שדרוג השווי הרשמי של תעודות הזהב שברשות האוצר – מהלך נוסף שיכול, אם יאושר, לשחרר מיליארדים לרכש מטבעות דיגיטליים.
כך או כך, הכיוון ברור: הקריפטו כבר איננו שוליים פיננסיים – אלא זירה גיאופוליטית. מה שנשאר לגלות הוא האם הבית הלבן יהפוך את הרעיונות על השולחן למדיניות בפועל.