ירידות חדות בשוק הקריפטו דוחפות את מדד הפחד והתאווה לרמת "פחד קיצוני", שלא נראתה מאז קריסת 3AC, Celsius ו-Terra ב-2022. גורמים כלכליים גלובליים, ובראשם מלחמת הסחר של טראמפ, מגבירים את חוסר הוודאות ומשפיעים על יציבות השווקים. האם מדובר בהזדמנות קנייה או בתחילתה של מגמת ירידות ממושכת?
וורן באפט נוהג לומר כי:
"סוד ההשקעה הוא להיות פחדן כשאחרים הם חמדנים – ולהיות חמדן כאשר כל השאר פחדנים"
האם המשפט הזה רלוונטי גם הפעם? האם הפחד הקיצוני בשוק הוא דווקא סימן למשקיעים עם ראייה ארוכת טווח – או שהזהירות עדיין במקומה?
ביום שני, 26 בפברואר, מדד הפחד והתאווה (Crypto Fear & Greed Index), שנחשב למדד מוביל בסנטימנט המשקיעים בשוק הקריפטו, צנח ל-10 נקודות – רמת "פחד קיצוני" שלא נראתה מזה יותר משנתיים. הירידה במדד מגיעה לאחר שביטקוין צנח מתחת ל-85,000 דולר, ירידה של כ-17% בחודש האחרון.
למרות הדמיון לרמות הפחד שנרשמו במהלך קריסת הגופים הפיננסיים הגדולים של 2022 – Three Arrows Capital, Celsius ו-Terraform Labs – הפעם אין גורם ברור בתוך תעשיית הקריפטו שמוביל את המפולת. במקום זאת, נראה כי המשקיעים מגיבים בעיקר ללחצים מאקרו-כלכליים עולמיים ולמדיניות סחר חדשה מצד ממשל טראמפ.
המשקיעים מגיבים בחשש: מלחמת הסחר ממשיכה
הזעזוע האחרון בשוק הקריפטו הגיע בעקבות הכרזותיו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על הטלת מכסים נרחביםמלחמת הסחר הגדולה שצפויים להשפיע על הסחר הבינלאומי. בתחילת פברואר הודיע טראמפ על כוונתו להטיל מכסים של 25% על יבוא ממקסיקו וקנדה, אך בעקבות לחץ דיפלומטי, הוחלט על דחיית המכסים ל-2 באפריל, במטרה לאפשר מגעים נוספים בין המדינות. עם זאת, המכסים על יבוא מסין נכנסו לתוקף כמתוכנן, והוסיפו למתיחות הכלכלית הגוברת.
ב-26 בפברואר, במהלך ישיבת קבינט, טראמפ החריף את הגישה והודיע כי בכוונתו להטיל מכסים נוספים של 25% על יבוא מהאיחוד האירופי, בטענה שהאיחוד "נבנה כדי לנצל את ארצות הברית". השווקים הגיבו במהירות להכרזות הללו, שהעמיקו את חוסר הוודאות הכלכלית והובילו לירידות במדדים הפיננסיים, כולל בשוק הקריפטו.
"השוק נמצא בתקופה של עייפות וחשדנות, כאשר כל אירוע מקרו-כלכלי מתורגם ישירות לתנודתיות גבוהה יותר בביטקוין ובמטבעות הדיגיטליים," אומר פב הונדל, אנליסט מוביל בפלטפורמת המסחר Swyftx.
לדבריו, ככל שהמדיניות הכלכלית של טראמפ תחזק את הדולר ותכביד על הסחר הבינלאומי, כך גדל הסיכון לבריחת הון מנכסים ספקולטיביים כמו קריפטו. "רמות הנזילות הגלובליות עדיין נמצאות במגמת עלייה, וזה נתון שמעודד אופטימיות מסוימת, אבל כרגע השוק מתמקד בעיקר בחוסר הוודאות בטווח הקצר."
גם נתונים כלכליים נוספים תורמים למגמה הפסימית: נתוני הצמיחה בארה"ב לרבעון האחרון הצביעו על האטה משמעותית, מה שמעלה את הסבירות לכך שהבנק הפדרלי יימנע מהורדות ריבית מהירות. ציפייה זו מפחיתה את האטרקטיביות של נכסים מסוכנים, כולל ביטקוין, ועשויה להוביל להמשך לחץ בשווקים הפיננסיים ובתחום הקריפטו בפרט.
קריפטו תחת לחץ: האם זו הזדמנות קנייה?
למרות האווירה הקודרת בשוק, יש מי שרואים בירידות האחרונות הזדמנות מחודשת להיכנס לשוק במחירים נמוכים יחסית.
בן סימפסון, מייסד פלטפורמת המחקר Collective Shift, מסביר כי:
"אסטרטגיית ההשקעה הפשוטה בעשור האחרון הייתה לקנות כשהפחד בשיא ולמכור כשהתאווה מגיעה לשיאים חדשים. מי שפעל כך – הצליח להכות את השוק שוב ושוב."
לדבריו, מאז 2020, כל תקופה של פחד קיצוני התגלתה בדיעבד כהזדמנות קנייה לטווח הארוך. "אין שום ודאות שנראה התאוששות מידית, אבל ככל שהלחץ המאקרו-כלכלי יירגע – הקריפטו יוכל לשוב למגמת עלייה."
מנגד, יש אנליסטים שמזהירים כי הירידות עשויות להעמיק אם הביטחון בשוק לא ישתקם. "העובדה שאין כעת אירוע קריסה נקודתי בתוך עולם הקריפטו היא חיובית, אבל ההשפעה של מדיניות סחר בלתי צפויה ותנאי אשראי מתהדקים עלולה להימשך חודשים רבים," אומר אנליסט בכיר באחת מפלטפורמות המסחר המובילות.
מרץ מסתמן כחודש קריטי עבור הקריפטו
מצד אחד, אם לחץ המכירות יתגבר וביטקוין יישבר מתחת לרמות תמיכה משמעותיות, ייתכן שהשוק ייכנס למומנטום שלילי שיימשך גם לרבעון השני של השנה. מצד שני, מגמות היסטוריות מצביעות על כך שדווקא רמות פחד קיצוני נוטות להוות נקודות כניסה לשוק עבור משקיעים מוסדיים, שיכולים לנצל את הירידות לצבירת נכסים במחירים נוחים יותר.
"שוק הקריפטו חווה זעזועים רבים בעשור האחרון, אבל בכל פעם הוא התאושש בסופו של דבר. הבעיה היא שהתנודתיות תמיד גבוהה יותר משווקים מסורתיים, ולכן המשקיעים חייבים להיות מוכנים לתרחישי קיצון נוספים," מסכם הונדל. השאלה כעת היא האם מרץ יביא איתו התאוששות – או המשך של הלחץ על המשקיעים והמשך גל המכירות בשוק.