רגולציה חדשה שהציגה רשות המיסים של ארצות הברית (IRS) מטלטלת את עולם הקריפטו, כשהיא מרחיבה את ההגדרה של "ברוקרים פיננסיים" גם לפלטפורמות הפועלות במרחב הפיננסי המבוזר (DeFi).
ב-16 בדצמבר 2024 פורסמו תקנות חדשות של רשות המסים האמריקאית (IRS), המחייבות פלטפורמות DeFi לתעד ולהעביר מידע מפורט על משתמשים ועסקאות. התקנות דורשות מפלטפורמות מבוזרות, שבעבר נחשבו לאלטרנטיבה פרטית ואנונימית למערכות המסורתיות, ליישם פרוטוקולי KYC (זיהוי לקוחות, "Know Your Customer") – דרישה שמטרתה לזהות את המשתמשים באופן מלא, בדומה למוסדות פיננסיים רגילים.
המעבר הזה מסמן שינוי משמעותי עבור פלטפורמות DeFi, שאופיינו עד כה בגישה אנונימית וביזורית שאינה מחייבת זיהוי פרטני של המשתמשים. התקנות החדשות, הצפויות להיכנס לתוקף ב-2027, מחייבות את הפלטפורמות להתחיל לאסוף את המידע כבר ב-2026.
המחאה לא איחרה להגיע
בקרב קהילת הקריפטו והטכנולוגיה ניכרת התנגדות נחרצת לתקנות החדשות. ארגון ה-Blockchain Association, המייצג חברות מובילות בתחום, טוען כי מדובר בדרישות שמכבידות בצורה בלתי פרופורציונלית על הפלטפורמות המבוזרות ועלולות לדחוף מפתחים לנטוש את השוק האמריקאי לטובת מדינות בעלות רגולציה מקלה יותר.
קריסטין סמית, מנכ"לית הארגון, טוענת כי התקנות לא רק מעכבות פיתוח טכנולוגי, אלא גם מפרות את עקרונות הביזור ואת זכויות הפרט:
"רגולציה זו פוגעת בזכויות המשתמשים ובטכנולוגיה שיכולה לשנות את פני הכלכלה העולמית. נמשיך להיאבק למען עתיד הקריפטו כאן בארצות הברית."
❄️On the 12th day of Christmas the IRS gave to me, mandatory DeFi interface KYC 🎄
Terrible ruling aimed at kneecapping defi in the final days of current admin. Hopefully it’s thrown out using the congressional review act and if not it likely won’t stand up to legal challenges https://t.co/X11RBjmyLe
— Hayden Adams 🦄 (@haydenzadams) December 27, 2024
המורכבות והדאגות
מעבר לפגיעה הפוטנציאלית בפרטיות המשתמשים, תידרשנה הפלטפורמות להשקיע משאבים משמעותיים במעקב ודיווח. מומחים מזהירים כי הצעד עלול להוביל לירידה באימוץ הפלטפורמות ולדחיקת משתמשים לעבר חלופות מחוץ לארה"ב.
דוגמאות לחשש ניתן לראות גם בתגובתו של היידן אדמס, מנכ"ל Uniswap Labs, אשר ציין כי דרישות KYC, חלות גם על משתמשים מחוץ לארה"ב, וכי הסנקציות עשויות לפגוע במשתמשים שאין להם כל קשר לארה"ב.
המאבק המשפטי והעתיד
המחוקקים בארה"ב כבר החלו לעסוק בנושא, ונראה כי צפויה התנגדות משמעותית מצד תעשיית הקריפטו, אשר עשויה להפעיל לחצים משפטיים ולהשתמש בתקנות קיימות כדי לערער על חוקיות הצעדים.
עם זאת, האתגר הגדול ביותר הוא שאלת האיזון בין קידום חדשנות ושמירה על פרטיות המשתמשים לבין דרישות לגיטימיות למניעת העלמות מס והונאות פיננסיות.
העתיד של תעשיית הקריפטו בארצות הברית תלוי במידה רבה ביכולת המערכת הפיננסית והטכנולוגית להתאים את עצמה למציאות החדשה – או להתעמת איתה.