לראשונה מאז תחילת מרץ, הביטקוין חצה את רף 93 אלף הדולר – והפעם לא מדובר בתנועה שגרתית או תנודתיות רגעית.
הנתונים מצביעים על עלייה של יותר מ־12% בשבוע האחרון, כולל זינוק של 5.6% ביממה אחת בלבד. המהלך המשמעותי ביותר נרשם ב־22 באפריל, כשבתוך דקות המטבע קפץ מ־91,500 דולר ל־93,000.
שינוי הטון של טראמפ בנוגע למכסים ולפאוול לא עבר בשקט – השווקים זיהו את הרגיעה, והביטקוין היה הראשון להגיב. מייקל סאליבן, אחד מהפרשנים הוותיקים בתחום, כינה את מהלך המחיר "הנר הכי משוגע שראיתי אי פעם על הגרף".
אבל העלייה הזו אינה מקרית. מדובר ברצף של גורמים שהבשילו לכדי תנועה חדה כלפי מעלה – מהקלה בטון הכלכלי של הנשיא טראמפ, דרך זרימת הון מסיבית לקרנות סל, ועד לסנטימנט גובר בשווקים הפיננסיים. יחד, הם יוצרים את התחושה שבפעם הזו, לא מדובר רק בגל של סוחרי יום – אלא אולי בתחילתו של מומנטום חדש.
טראמפ מרגיע את השווקים – והקריפטו מגיב בהתאם
התנועה החדה במחיר הביטקוין לא התרחשה בחלל ריק. רק ימים ספורים לפני הזינוק, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שבחודשים האחרונים הגביר את הרטוריקה הכלכלית התוקפנית שלו, שידר לפתע מסרים שונים לחלוטין. באמירה פומבית שהגיעה אחרי שבועות של איומים בפיטורי יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, טראמפ הצהיר שאין לו כל כוונה להדיח את פאוול מתפקידו. במקביל, הוא רמז כי המכסים על סחורות מסין "יירדו באופן משמעותי" – אף שלדבריו "הם לא יגיעו לאפס".
המשקיעים, שכבר רגילים להשלכות המיידיות של כל שינוי טון מצד טראמפ, קיבלו את ההודעה כאיתות של רגיעה – דה־אסקלציה – בזירה הכלכלית. העליות במדדים המובילים – ה־S&P 500, הנאסד"ק והדאו ג'ונס – סימנו את התגובה המיידית, אך בשוק הקריפטו, הסנטימנט החיובי התחיל להתפרש גם כקרקע לעליות נוספות. "טראמפ סימן את כל התיבות של סנטימנט חיובי", כתב הכלכלן והסוחר אלכס קרוגר. ובקריפטו, מספיק רמז אחד כדי להדליק את הפתיל.
זרימת ההון מצביעה על שינוי עומק
המרכיב השני בזינוק האחרון מגיע מהצד המוסדי – זרימת ההון לקרנות הסל מבוססות ביטקוין. ב־22 באפריל בלבד נרשם שיא חדש של 912.7 מיליון דולר שזרמו ל־11 קרנות הספוט בארה״ב, על פי נתוני Farside. מדובר ברמה שלא נראתה מאז ינואר, ונחשבת לאינדיקציה אמינה לביקוש אמיתי, לא רק לתנועה ספקולטיבית קצרת טווח.
פאב הונדל, האנליסט הראשי בפלטפורמת Swyftx, הסביר שהיקף כזה של כניסות מעיד על כך שמדובר ב"ראלי מונע ביקוש", לא רק תוצאה של מניפולציות מסחר מהירות בשוק החוזים העתידיים. לדעתו, אם התנאים המאקרו-כלכליים ימשיכו להתייצב, השוק עשוי לפרוץ שיאים מוקדם יותר ממה שרוב האנשים מצפים.
אבל האם הבסיס מספיק יציב?
לצד גל ההתלהבות, יש מי שמזהירים מפני תחושת ביטחון מופרזת. מרקוס תילן, ראש מחקר ב־10x Research, מסביר שגם אם פריצה טכנית – breakout – עשויה לשדר אופטימיות בטווח הקצר, השאלה האמיתית היא מהיכן מגיע הכסף שתומך בעלייה. נכון לעכשיו, לדבריו, נתוני הנפקת הסטייבלקוינים – מדד שמרמז על כניסת הון חדש לשוק – עדיין נמוכים יחסית.
וזה חשוב: בניגוד למינוף בחוזים עתידיים, שמספק דחיפה רגעית, זרימות סטייבלקוינים נחשבות לאינדיקטור של "כסף דביק" – הון שמגיע כדי להישאר, ולא כדי להרוויח מהלך מהיר ולצאת. לכן, כל עוד המדד הזה לא מאותת על תנועה משמעותית, הספקות לגבי היציבות של הראלי נשארים על השולחן.
לדבריו, ייתכן שהראלי הנוכחי מונע בעיקר על ידי מינוף קצר טווח בשוק החוזים, ולא מביקוש נזיל ועמוק. תילן מסביר שגידול בכרייה של מטבעות יציבים כמו USDT ו־USDC משקף כניסת הון חדש ורענן לשוק – כלומר כסף שמגיע לקנות, לא רק לסחור. בלי אינדיקציה כזו, קשה לראות בתנועה הנוכחית בסיס לעלייה ממושכת.