נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכנן למנות את בריאן קווינטנז (Brian Quintenz), ראש תחום המדיניות הגלובלית בקרן ההשקעות a16z crypto ולשעבר נציב ב-CFTC, הרשות הפדרלית לפיקוח על חוזים עתידיים וסחורות, לתפקיד יו"ר הרשות הרגולטורית, כך דיווחה בלומברג. המינוי מציב את ה-CFTC, האחראית על רגולציה של שווקים נגזרים וסחורות פיננסיות, בעמדה מרכזית בעיצוב עתיד הרגולציה על מטבעות דיגיטליים בארה"ב, בעיצומו של מאבק סמכויות מול רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC).
קווינטנז, שכיהן ב-CFTC בין השנים 2017 ל-2021, היה לאורך השנים תומך נלהב בגישה ידידותית יותר כלפי חדשנות פיננסית, עם דגש על גמישות רגולטורית לתחום הקריפטו. בחודשים האחרונים הוא נחשב למועמד מוביל לתפקיד, וההודעה הרשמית על מינויו נשלחה כעת לקונגרס. המהלך משתלב באג'נדה הכללית של טראמפ, שמנסה לבדל את ממשלו מהגישה הקשוחה שנקט ממשל ביידן כלפי תעשיית הקריפטו.
איזון בין יציבות פיננסית לחדשנות – קווינטנז והמדיניות הצפויה
כמי שכבר כיהן בעבר ב-CFTC, קווינטנז מחזיק בגישה מובהקת שלפיה הרגולציה חייבת להיות מותאמת לעידן החדש ולא לכבול את החדשנות בשל חששות מערכתיים בלבד. הוא דוגל בהענקת ודאות משפטית לשוק הקריפטו, תוך יצירת מסגרות שיבטיחו יציבות ואמון ציבורי.
במהלך כהונתו הקודמת, קווינטנז היה אחד התומכים הבולטים במעבר לפיקוח מבוסס סיכונים ולא לרגולציה כובלת מראש. הוא גם הדגיש את חשיבות השימוש בטכנולוגיות פיננסיות חדשות, כולל חוזים חכמים ומטבעות דיגיטליים, על מנת לשפר את שוקי ההון הקיימים.
הגישה הזו עשויה להתנגש עם מדיניות ה-SEC תחת היו"ר הנוכחי, גארי גנסלר, שנקט גישה מחמירה יותר כלפי הנפקות טוקנים ופלטפורמות מסחר מבוזרות. מאבק הסמכויות בין ה-SEC ל-CFTC על רגולציית הקריפטו נמשך כבר שנים, ומינויו של קווינטנז צפוי להחריף את המתח בין שתי הרגולטוריות.
תמיכה רחבה בתעשייה – אבל גם אתגרים רגולטוריים
המינוי של קווינטנז מתקבל בחיוב בתעשיית הקריפטו, שם רואים בו דמות שמבינה לעומק את האתגרים הייחודיים של התחום. קרוליין פאם, המכהנת כיו"ר בפועל של ה-CFTC, בירכה על המהלך ואמרה כי היא מצפה לעבוד עמו לקידום חדשנות בשוק. גם קריסטין סמית', מנכ"לית ה-Blockchain Association, ציינה כי הניסיון המשולב של קווינטנז – הן כרגולטור והן כאיש מדיניות בתעשייה – הופך אותו למועמד האידיאלי להובלת הרשות.
עם זאת, קווינטנז ייאלץ להתמודד עם אתגרים משמעותיים, בהם הצורך בגיבוש מדיניות אחידה למטבעות דיגיטליים בארה"ב, התאמת הרגולציה למודלים עסקיים מתפתחים, והמאבק מול מחוקקים שחוששים מהיעדר פיקוח הדוק על תחום הקריפטו.
לאן פני ה-CFTC תחת קווינטנז?
המינוי של קווינטנז עשוי להפוך את ה-CFTC לשחקן דומיננטי יותר ברגולציה של הנכסים הדיגיטליים, לצד מגמות עולמיות של פתיחות הולכת וגוברת כלפי קריפטו מצד רגולטורים אחרים. טראמפ, שכבר סימן את תחום הקריפטו כיעד מרכזי במדיניות הכלכלית שלו, מחזק בכך את מחויבותו לתעשייה – וממקם את ה-CFTC בקדמת הבמה של הפיקוח הפיננסי בעידן הדיגיטלי.
אם קווינטנז יצליח לנווט את הרשות בין רגולציה אחראית לבין עידוד חדשנות, הוא עשוי לשנות את האופן שבו שוק הקריפטו משתלב במערכת הפיננסית האמריקאית. אולם, הדרך לשם עדיין לא ברורה, והתנגשות עם ה-SEC, כמו גם עם מחוקקים שמרניים יותר, עשויה להשפיע על יישום המדיניות בפועל.